Dan očarljivih rastlin

Fascination of Plants Day

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation, epsoweb.org) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin, za katerega je določila datum 18. maj. Od takrat številne ustanove po svetu vsako drugo leto, v tednu okoli 18. maja, gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V preteklih letih je potekalo preko 700 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje, v kar 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. Mednarodno spletno stran Dneva očarljivih rastlin si lahko ogledate na povezavi plantday18may.org.

V Sloveniji Dan očarljivih rastlin organiziramo na letni ravni, saj želimo, da je zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti šol dogodek vsakoleten.

Dan očarljivih rastlin 2024

Utrinki iz preteklih let

2023, 2022, 2020 in 2021, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012

Vtisi učencev

 • Triša Lesjak, 4. b

  Uživala sem v lepotah Botaničnega vrta in na delavnicah, na katerih sem izvedela veliko novega. Še posebej mi je bilo všeč na delavnici Gozd eksperimentov. Ob ugotavljanju starosti drevesa in ugotavljanju, kaj se mu je v življenju dogajalo, sem se počutila kot zdravnica.
 • Ace Stojevski, 4. b

  Všeč mi je bilo na delavnici Mesojede rastline in Očarljivi pogled v rastline. Zdaj res razumem, kaj se dogaja v zelenih listih rastlin.
 • Tara Car, 4. b

  Uživala sem na delavnici Čaji. Zdi se mi pomembno, da poznamo zdravilne rastline in jih uporabljamo pri zdravljenju različnih bolezni. Tudi sama rada nabiram zdravilne rastline.
 • Tim Kerenc, 4. b

  Navdušile so me meritve kisika v vodi. Dokazali smo, da jakost svetlobe vpliva na proces fotosinteze v zelenih listih. Delavnica Fotosinteza je bila res poučna.
 • Petja Hul, 4. b

  To, kar sem videla skozi mikroskop na delavnici Očarljivi pogled v rastline, je bilo prav neverjetno. Tako me je navdušilo, da si želim postati znanstvenica.
 • Ambrož Slana, 4. a

  To je bil eden najboljših naravoslovnih dni doslej, čeprav me je malo zeblo, ampak so bile delavnice tako zanimive, da so me ogrele.
 • Liana Mali, 4. a

  Bilo mi je všeč, da smo hodili po različnih stojnicah in spoznavali zanimive stvari o rastlinah. Nekatere smo spoznavali tudi skozi dejavnosti (poskusi, mikroskopiranje, slikanje z rastlinskimi barvami…), kar je bilo zelo, zelo zanimivo.
 • Ana Leskovar, 4. a

  Zelo mi je bilo všeč, ko smo se pogovarjali o sadju, reševali kviz, si rastline ogledovali in dajali »speštane« borovnice v tulce kot pravi znanstveniki v laboratoriju.
 • Tevž Repovž, 4. a

  Na vseh postajah mi je bilo izjemno všeč, saj sem na vsaki spoznal veliko novega in zanimivega.
 • Jon Novak, 4. a

  Nazadnje smo obiskali še delavnico Očarljive rastline na klik. S pomočjo določevalnega ključa na tablicah smo določili pet rastlin. Bil sem zelo uspešen. Na dnevu Očarljivih rastlin mi je bilo tako zelo všeč, da sem ga obiskal popoldne še enkrat.

Dan očarljivih rastlin prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Slovenska znanstvena fundacija je v letu 2018 podelila slovensko priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v znanosti organizacijskemu odboru za izvedbo slovenskega Dneva očarljivih rastlin v letih od 2012 do 2017 v sestavi Maruša Pompe Novak, Jasna Dolenc Koce, Špela Baebler, Dominik Vodnik, Aleš Kladnik, Jože Bavcon, Blanka Ravnjak, Marina Dermastia in Peter Železnik. 

Kontaktne osebe

Za dodatne informacije v zvezi z Dnevom očarljivih rastlin se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak
nacionalna koordinatorica Dneva očarljivih rastlin in EPSO
059-23-28-03 
marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Špela Baebler
predsednica Slovenskega društva za biologijo rastlin
059-23-28-25 
spela.baebler@nib.si