Dan očarljivih rastlin 2015

V petek, 22. maja 2015, sta bila očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že četrtič potekal Dan očarljivih rastlin. Osrednji dogodek je potekal v Botaničnem vrtu v Ljubljani, kjer so bile rastline predstavljene na različne načine (delavnice, praktični prikazi, kvizi, igre, razstave). Osrednji dogodek je obiskalo okoli 559 osnovnošolcev v organiziranih skupinah iz cele Slovenije ter nekaj posameznih obiskovalcev. Ure rastlinskih pravljic se je udeležilo preko 20 obiskovalcev, predstavitve knjige Gorski vrt za vse odprt v knjigarni Konzorcij 60 obiskovalcev, Eksperimentalne likovne delavnice pa okoli 20 udeležencev. Spremljevalna dogodka Dneva očarljivih rastlin sta bila literarni in likovni natečaj z razstavo nagrajenih likovnih del, na katerih je sodelovalo 50 in 310 otrok; predstavitve nagrajencev se je udeležilo okoli 80 ljudi. Aktivnosti so potekale tudi v drugih krajih po Sloveniji (Maribor, Trenta, Mišja dolina). Dveh botaničnih sprehodov v Mišji dolini se je udeležilo okoli 10 in 15 udeležencev. Skupno je bilo torej v aktivnosti v okviru Dneva očarljivih rastlin vključenih preko 1000 udeležencev.

Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin 2015

Utrinki

Filma Jureta Slatnerja Očarljive rastline.

Natečaji

Dan očarljivih rastlin sta spremljala Likovni in literarni natečaj revije PIL.

Mediji

http://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/4131

http://www.delo.si/znanje/znanost/jutri-v-petek-22-maja-ste-povabljeni-na-dan-ocarljivih-rastlin.html

http://www.zavod-parnas.org/news.php?readmore=649

http://www.publishwall.si/cebelarska.zveza.slovenije/post/127169/dan-ocarljivih-rastlin-2015

Prispevki na spletnih straneh.

Organizatorji

Kot vsa leta do sedaj, je tudi v letu 2015 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami in posamezniki, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom.

Sodelujoči: Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanično društvo Slovenije, Društvo študentov biologije, Društvo za trajnostni razvoj kulture bivanja Na zeleni veji, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Zavod Parnas, Mladinska knjiga Založba revija Pil, Založba Sidarta in Alenka Sottler.