Dan očarljivih rastlin 2017

V petek, 19. maja 2017, sta bila očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj je v Sloveniji že šestič potekal Dan očarljivih rastlin. Osrednji dogodek je potekal v Biološkem središču v Ljubljani, kjer so bile rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek je obiskalo okoli 650 osnovnošolcev in gimnazijcev, večinoma v organiziranih skupinah iz cele Slovenije, nekaj pa je bilo posameznih obiskovalcev. Poleg dogajanja na stojnicah je potekala tudi podelitev nagrad zmagovalcem literarnega natečaja Zelena čudesa, ki ga je organizirala revija Pil. Dogodki pa so potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta, Rašica).

Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin 2017

Utrinki

Mediji

https://www.youtube.com/watch?v=lde5vPih0dc

http://www.tromba.si/6284-2/

https://www.sta.si/2388956/na-dnevu-ocarljivih-rastlin-delavnice-o-zgradbi-in-delovanju-rastlin

http://www.nib.si/aktualno/novice/1053-dan-ocarljivih-rastlin-2

http://www.botanicni-vrt.si/napovednik-dogodkov/maj-2017-v-botanicnem-vrtu

http://www.pms-lj.si/juliana/si/koledar/2017/05/786-Mednarodni-dan-muzejev-in-Dan-ocarljivih-rastlin

http://zavod-parnas.org/w/dor2017/

https://www.facebook.com/events/303902880039174/

http://www.wherevent.com/detail/Nacionalni-institut-za-Dan-ocarljivih-rastlin

http://www.os-vperka.si/novica/914/naravoslovni-dan-dan-ocarljivih-rastlin/

Organizatorji

V Sloveniji je, kot vsa leta do sedaj, tudi v letu 2017 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom organiziralo več dogodkov.

Sodelujoči: Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, ter lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Društvo študentov biologije, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Zavod Parnas ter Triglavski narodni park.

Pokrovitelji

Častni pokrovitelj Dneva očarljivih rastlin 2017 je National Geographic Slovenija.