Dan očarljivih rastlin 2013

Osrednji dogodek drugega Dneva očarljivih rastlin je potekal v petek 17. maja 2013 od 9h do 19h v Botaničnem vrtu v Ljubljani (Ižanska 15). Na tem dogodku je lahko vsakdo preko praktičnih prikazov, delavnic, kvizov in iger za otroke, mladostnike in odrasle spoznal svet očarljivih rastlin, se navdušil nad njihovo raznolikostjo ter se seznanil z delom znanstvenikov, ki jih preučujejo. Kljub nenaklonjenemu vremenu nam je s skupnimi močmi uspelo izpeljati uspešen drugi Dan očarljivih rastlin. Osrednji dogodek je obiskalo približno 360 učencev, večernih razglasitev nagrajencev natečajev in otvoritve razstave, pa še kakšnih 100 obiskovalcev. Poleg tega so v tednu okoli 18. maja 2013 organizirale dogodke v različnih krajih po Sloveniji tudi druge inštitucije.

Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin 2013

Utrinki

Natečaji

Dan očarljivih rastlin so spremljali trije nagradni natečaji, in sicer Fotografski natečaj Rastline naše pomladi, Likovni ekonatečaj uredništva revije National Geographic Junior ter Literarni natečaj uredništva revije Pil.

Mediji

http://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/botanicni-vrt-ocarljivost-in-pomen-rastlin/309271

http://www.radioekspres.si/zakaj-ne-smete-puliti-plevela/ od 0:00 do 0:59 min

Organizatorji

Tudi v letu 2013 je dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom.

Sodelujoči: Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Triglavski narodni park, Botanično društvo Slovenije, Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, TrancÆdventure, Založba Mladinska knjiga revija Pil, Moj Planet, Gea, National Geographic Juior, National Geographic Slovenija, Moderna galerija plus Muzej sodobne umetnosti Metelkova ter TV Slovenija 1.

Pokrovitelji

Častni pokrovitelj Dneva očarljivih rastlin 2013 je National Geographic Slovenija.