Dan očarljivih rastlin
2016

logo

Hitre povezave

 

Utrinki prejšnjih let

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day). In tako so v letih 2012-2015 v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin, številne ustanove po svetu gostile različne vrste dogodkov, ki so bili povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letu 2015 je potekalo kar 965 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 56 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji je v letu 2015 Dan očarljivih rastlin potekal že četrtič. Dogodke je koordiniralo Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki je skupaj s številnimi sodelujočimi ustanovami organiziralo osrednji dogodek v ljubljanskem botaničnem vrtu in druge dogodke na v različnih krajih po Sloveniji. V letu 2015 se je dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji udeležilo preko 1000 obiskovalcev.

Naslednji mednarodni Dan očarljivih rastlin v svetovnem merilu bo organiziran šele leta 2017. Kljub temu bo v Sloveniji Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2016, in sicer v petek, 27.5.2016, v Biološkem središču v Ljubljani (Večna pot 111, nasproti živalskega vrta). Organizirali bomo praktične prikaze, delavnice, kvize ter igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo.Za organizirane skupine šolskih otrok od 5. do 9. razreda osnovne šole, ki nas lahko obiščete v okviru dnevov dejavnosti, bomo pripravili 4 urni dopoldanski (od 9h do 13h) in 3 urni popoldanski program (13h do 16h), v okviru katerega se bodo otroci pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin.

Zaradi izjemnega navdušenja najmlajših učencev in njihovih učiteljic nad Dnevom očarljivih rastlin v preteklih letih, bomo v tudi letu 2016 izvajali 2 urni program (od 13h do 15h) posebej prilagojen za učence od 1. do 4. razreda osnovne šole.

V popoldanskem času (od 13h do 16h) nas lahko obiščejo tudi dijaki in manjše organizirane skupine (npr. šolarji v okviru naravoslovnega krožka). Od 16h do 17h pa bo dogajanje na stojnicah namenjeno družinam in drugim nenajavljenim obiskovalcem.

Vljudno vabljeni!

Prireditev v okviru aktivnosti s področja varstva okolja sofinancira MOL.

Logotip Mestna občina Ljubljana

Utrinke in vtise učencev Dneva očarljivih rastlin v letih 2012, 2013, 2014 in 2015 si lahko ogledate na: spletnih straneh SDBR in EPSO.

 

Kontakti

Za dodatne informacije v zvezi z Dnevom očarljivih rastlin se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak
nacionalna koordinatorica Dneva očarljivih rastlin in EPSO
05-923-28-03, marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Jasna Dolenc Koce
članica Slovenskega društva za biologijo rastlin
01-320-3325, jasna.dolenc.koce@bf.uni-lj.si