Fotografski natečaj
"Rastline naše pomladi"

logo

Razglasitev zmagovalnih fotografij fotografskega natečaja "Rastline naše pomladi"

Žirija v sestavi:

 • Arne Hodalič, urednik fotografije, National Geographic Slovenija,
 • dr. Marija Javornik, odgovorna urednica, National Geographic Slovenija,
 • Grega Inkret, vodja oblikovanja, Založba Rokus Klett,
 • Klemen Fedran, direktor produkcije, Založba Rokus Klett,
 • dr. Urška Čepin, biologinja

je imela težko nalogo, saj smo prejeli okrog 700 fotografij, med njimi veliko tehnično kakovostnih in tematsko zanimivih. Najprej smo odbrali le tiste, ki so zadoščale pravilom in sledile tematiki natečaja. Kako je bilo s težjim delom izbora, pa bodo najbolje opisale besede Arneja Hodaliča:
"Fotografirati rastline je na prvi pogled zelo lahko! Ne bežijo, ne grizejo, ne streljajo nate in ne mečejo molotovk. A ker v življenju (na žalost) ni prav nič enostavno, je tudi to zelo varljivo. Ravno zato, ker naj bi bilo tako »enostavno«, so merila za dober makro ali fotografijo rastline postavljena bistveno više kot za druge zvrsti fotografiranja. Čas, mir, zbranost, primerna oprema in premislek, ki so pri tem delu na voljo, zahtevajo od fotografa obilo potrpljenja in še več znanja; nenavadna svetloba, barvna usklajenost, popolna kompozicija in predvsem poigravanje z globinsko ostrino, ki lahko fotografijo popolnoma skazi ali pa jo naredi izjemno. Prav ta tehnično-ustvarjalna kakovost je bila glavno vodilo, ko smo izbirali najboljše na natečaju »Rastline naše pomladi«. Žirija je imela težavno delo, saj je grob izbor najboljših fotografij narejen hitro, o zmagovalcih pa ponavadi odloča osebni okus in drugačnost pogledov na fotografijo. Tudi marsikatera fotografija v ožjem izboru bi si zaslužila nagrado, a na koncu se je pač treba odločiti, in ostanejo le tri. To seveda ne pomeni, da so druge primerljive fotografije bistveno slabše! Ne, naj bodo le spodbuda za še večji trud in predanost tej zvrsti fotografiranja."

 

Od 116 prejetih fotografij DIJAKOV je žirija izbrala naslednje zmagovalne fotografije:

 • 1. Jan Horvat, Marjetica, III Gimnazija Maribor
  Marjetica
 • 2. Katja Lavrenčič, Tulipan, Škofijska gimnazija Vipava
  Tulipan
 • 3. Maja Ferle, Navadni volčin, Gimnazija Škofja Loka
  Navadni volčin

 

Od 264 prejetih fotografij ODRASLIH je žirija izbrala naslednje zmagovalne fotografije:

 • 1. Dean Mauser, Plesoča pelargonija
  Plesoča pelargonija
 • 2. Simon Benedičič, Senca
  Senca
 • 3. Zdravko Horvat, Barve pomladi
  Barve pomladi

 

Od 310 prejetih fotografij OSNOVNOŠOLCEV je žirija izbrala naslednje zmagovalne fotografije:

 • 1. Ajda Cerar, Sleeping beauty, OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor
  Sleeping beauty
 • 2. Nika Udovič, Modri raj, OŠ Jožeta Krajca Rakek
  Modri raj
 • 3. Tajda Hladnik, Pragozd, OŠ Zadobrova
  Pragozd

 

Vseh devet fotografij smo natisnili in razstavili v Botaničnem vrtu v Ljubljani kjer bodo na ogled 2 meseca (do srede julija). Nagrajenci pa so prejeli tudi praktične nagrade ob otvoritvi razstave na Dan očarljivih rastlin 17.5.2013.

Tokrat bo od 9h dalje potekalo v Botaničnem vrtu in drugod po Sloveniji tudi mnogo drugih zanimivih dogodkov v okviru Dneva očarljivih rastlin, zato ste vsi lepo vabljeni, da se jih udeležite.

 

Besedilo natečaja

Natečaj je odprt med 18. februarjem in 6. majem 2013.

Pravimo, da se narava prebuja spomladi, ko ozelenijo krošnje dreves, ko začnejo poganjati najrazličnejše rastlinice ter marsikatere od njih na pomlad tudi zacvetijo. Res je, rastline so znanilci pomladi, od njih pa je odvisno tudi preživetje vseh živali in ljudi na našem planetu.
Odpravite se v naravo in opazujte rastline, ki se prebujajo po dolgem zimskem počitku. Najdite navdihujoče motive rastlin ter jih fotografirajte, pri tem pa bodite čim bolj izvirni.

Izberite do pet svojih fotografij, jih poimenujte in objavite v galeriji na spletni strani: http://www.e-fotografija.com/galerija/ pod rubriko natečaji - "Rastline naše pomladi" ter v svoji kategorijo: "osnovnošolci", "dijaki" ali "odrasli".

Vsak, ki odda fotografijo na natečaj, mora biti v Galerijo e-Fotografija registriran z vsemi podatki, ki so potrebni in predstavljeni ob prijavi. V prijavnem obrazcu v okvirček za ime in priimek v oklepaju dopišite še ime šole, iz katere prihajate, če ste osnovnošolec/-ka ali dijak/-inja. Primer: Ana Novak (OŠ Valentina Vodnika, LJ). Upoštevajte tudi ostala navodila natečaja, ki so navedena na spletni strani Galerije e-Fotogafija.
Po končanem natečaju bo strokovna komisija izbrala tri najboljše fotografije iz vsake kategorije, ki jih bomo natisnili in razstavili v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Ime avtorja, šola (v primeru osnovnošolcev in dijakov) ter naslov fotografije bodo navedeni pod fotografijo. Razglasitev zmagovalcev in otvoritev razstave bosta potekala v okviru osrednjega dogodka ob mednarodnem Dnevu očarljivih rastlin, 17. maja 2013.

Avtorji zmagovalnih fotografij bodo prejeli tudi praktične nagrade:

OSNOVNOŠOLCI:

 1. Družinska vstopnica za tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu UL, letna naročnina na revijo National Geographic Junior, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica, knjige in majice revij PIL in Moj planet
 2. Letna naročnina na revijo National Geographic Junior, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica, knjige in majice revij PIL in Moj planet
 3. Letna naročnina na revijo National Geographic Junior, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica, knjige in majice revij PIL in Moj planet

 

DIJAKI:

 1. Družinska vstopnica za tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu UL, polletna naročnina na revijo GEA, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica
 2. Polletna naročnina na revijo GEA, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica
 3. Polletna naročnina na revijo GEA, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica

 

ODRASLI:

 1. Družinska vstopnica za tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu UL, letna naročnina na revijo National Geographic, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica
 2. Letna naročnina na revijo National Geographic, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica
 3. Letna naročnina na revijo National Geographic, CD o botaničnem vrtu, okrasna lončnica

 

Najboljše fotografije bodo 10. maja 2013 objavljene na tej spletni strani ter pod novicami na spletni strani www.e-fotografija.com/galerija/.

Pokrovitelji nagrad so: Slovensko društvo za biologijo rastlin, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ocean orchids, revije Založbe Mladinska knjiga: Moj Planet, PIL in GEA, reviji Založbe Rokus Klett: National Geographic in National Geographic Junior. Fotografski natečaj organizirajo: Slovensko društvo za biologijo rastlin, Botanični vrt UL, spletna stran e-Fotografija, revije Pil, Moj planet in GEA ter Nacionalni inštitut za biologijo.

Za dodatne informacije v zvezi s fotonatečajem se obrnite na:
Dr. Urška Čepin, 05-923-2827, urska.cepin@nib.si