Dan očarljivih rastlin

logo

Hitre povezave

 

Utrinki prejšnjih let

2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012,

V petek, 25. maja 2018, bosta očarljivost in pomen rastlin ponovno v središču zanimanja, saj bo v Sloveniji že sedmič potekal Dan očarljivih rastlin.

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), za katerega je določila datum 18. maj. Tako v tednu okoli 18. maja vsako drugo leto številne ustanove po svetu gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 je potekalo preko 700 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji bomo v letu 2018 Dan očarljivih rastlin obeležili že sedmič, saj želimo, da je zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti šol dogodek vsakoleten.

V Sloveniji, kot vsa leta do sedaj, tudi v letu 2018 dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki bo v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom (Nacionalni inštitut za biologijo, Gozdarski inštitut Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo in lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana, Triglavski narodni park, Prirodoslovni muzej Slovenije ter Zavod Parnas), organiziralo več dogodkov.

Osrednji dogodek bo potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 25.5.2018, kjer bodo rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek bo v organiziranih skupinah obiskalo preko 900 osnovnošolcev iz cele Slovenije, vabljeni pa tudi individualni obiskovalci! Udeležba na osrednjem dogodku Dneva očarljivih rastlin je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave po elektronski pošti na naslov marusa.pompe.novak@nib.si, tudi za individualne obiskovalce.

Dogodki bodo potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta, Raščica).

Veselimo se srečanja z vami!

Program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin 2018

 

Dan očarljivih rastlin prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

 

Slovenska znanstvena fundacija je v letošnjem letu podelila slovensko priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v znanosti organizacijskemu odboru za izvedbo slovenskega Dneva očarljivih rastlin v letih od 2012 do 2017 v sestavi Maruša Pompe Novak, Jasna Dolenc Koce, Špela Baebler, Dominik Vodnik, Aleš Kladnik, Jože Bavcon, Blanka Ravnjak, Marina Dermastia in Peter Železnik.

Dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin. Povabilu k sodelovanju pa so se odzvale številne organizacije: Nacionalni inštitut za biologijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelki za agronomijo, biologijo, krajinsko arhitekturo, lesarstvo ter gozdarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, Društvo študentov biologije, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Zavod Parnas, Triglavski narodni park, Botanični vrt Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, revije PIL, GEA, Moj planet, National Geographic Junior in National Geographic Slovenija, ki so sodelovale na osrednjem dogodku ali organizirale svoje dogodke po vsej Sloveniji. V letih 2013 in 2017 je bila častni pokrovitelj slovenskega dogodka revija National Geographic Slovenija. Nekaj dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin je finančno podprla tudi Mestna občina Ljubljana.

Prvega dogodka leta 2012 se je udeležilo 250 ljudi, v naslednjih letih pa se je število več kot potrojilo. Osrednji dogodek poteka v Ljubljani, v začetku v Botaničnem vrtu, od leta 2016 pa v Biološkem središču v Ljubljani. Poleg dogajanja na številnih stojnicah in delavnicah, dogodek spremljajo likovni, literarni, fotografski natečaji in priložnostna predavanja. Vabljeni, da se 25. maja udeležite dogodkov ob dnevu očarljivih rastlin 2018!

 

priznanje Prometej odličnosti

 

Kontakti

Za dodatne informacije v zvezi z Dnevom očarljivih rastlin se obrnite na:

Dr. Maruša Pompe Novak
nacionalna koordinatorica Dneva očarljivih rastlin in EPSO
059-23-28-03, marusa.pompe.novak@nib.si

Dr. Špela Baebler
predsednica Slovenskega društva za biologijo rastlin
059-23-28-25, spela.baebler@nib.si